Storing?

Bel gratis 0800 – 1220

Waarom ventileren (ook zonder corona) belangrijk is   

Goede ventilatie helpt om de overdracht van luchtweginfecties – zoals covid-19 – te beperken. Maar er zijn meer redenen om uw huis goed te ventileren. Wist u dat een gemiddeld gezin ongeveer 15 liter vocht per dag produceert? Gewoon door te ademen, zweten, slapen, douchen, koken en wassen. Zonder goede ventilatie blijft het vocht in de lucht hangen en kan er schimmel ontstaan. Met goede ventilatie wordt er meer vocht afgevoerd en houd u uw huis gezond.  

Goede luchtkwaliteit

We ademen zuurstof in en koolstofdioxide en waterdamp uit. De uitgeademde lucht moet het liefst zo snel mogelijk weg kunnen stromen, zodat we weer verse lucht kunnen inademen. Met andere woorden: de lucht moet goed kunnen circuleren. Zo blijven we gezond. Met een goed geïsoleerd, maar onvoldoende geventileerd huis krijgt u vanzelf een slechte luchtcirculatie. Dat is heel nadelig voor de luchtkwaliteit en uw gezondheid. Door goed te ventileren kunt u dit voorkomen. 

Vocht afvoeren = schimmel voorkomen 

Als we thuis zijn produceren we heel wat vocht. Wanneer deze damp nergens naartoe kan zal het condenseren op ramen, muren en plafonds. Hierdoor krijgt u na een poosje onherroepelijk schimmelvorming. Deze schimmels zijn niet alleen lastig te verwijderen, maar ook slecht voor uw gezondheid. Met een goed ventilatiesysteem zorgt u ervoor dat vochtige lucht snel uw woning kan verlaten en dus niet de kans krijgt om te condenseren. 

Beter voor uw gezondheid 

Mensen met allergieën of astma weten hoe belangrijk frisse lucht is. Niets is zo storend als een muffe lucht waar u zich benauwd in voelt. Een slechte luchtkwaliteit kan ook voor allerlei andere gezondheidsklachten zorgen, zoals concentratieproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn. Terwijl het probleem heel makkelijk te voorkomen is! Gewoon door uw woning te voorzien van ventilatieroosters of een ventilatiesysteem.  

Goed voor uw portemonnee 

In een goed geventileerd huis verbruikt u minder energie. Frisse, droge lucht wordt namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht. U hoeft dus minder te stoken en dat ziet u duidelijk terug in uw energierekening. 

Soorten ventilatie 

Ongezonde, vervuilde of vochtige lucht in huis? Energie Service Friesland biedt verschillende oplossingen voor een frisse en gezonde woning. We noemen de twee belangrijkste. 

Mechanische ventilatie. Een ventilatiebox zuigt ongezonde lucht via luchtkanalen en ventilatieventielen uit de woning naar buiten. Dit is een ventilatiesysteem zonder warmteterugwinning. 

WTW-unit. Dit is een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Er wordt niet alleen ongezonde lucht weggezogen, maar ook verse lucht naar binnen geblazen. 

Wilt u persoonlijk advies over het meest geschikte ventilatiesysteem voor uw woning? Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies via 0513-611300, keuze 2 of gebruik het contactformulier