Storing?

Bel gratis 0800 – 1220

Hoe werkt airconditioning? 

Koel in de zomer, warmte in de winter. Bij een airconditioning wordt hoofdzakelijk gedacht aan het koelen van een ruimte, maar het apparaat is ook heel geschikt om een ruimte te verwarmen. Een betere benaming voor een airco zou dan ook ‘klimaatregelaar zijn.

Een airco of klimaatregelaar transporteert warmte van de ene naar de andere ruimte en zorgt daardoor niet alleen voor een aangename temperatuur, maar regelt ook de luchtvochtigheid in een ruimte. Deze twee factoren samen bepalen het klimaat van een ruimte. Maar hoe werkt airconditioning precies? Een airco (ook wel luchtwarmtepomp genoemd) bestaat uit de volgende onderdelen: 

 • Een binnentoestel bestaande uit een ventilator en warmtewisselaar. 
 • Een buitentoestel met daarin een compressor.

 

Koel in de zomer, warmte in de winter 

Bij een airconditioning wordt hoofdzakelijk gedacht aan het koelen van een ruimte, maar het apparaat is ook heel geschikt om een ruimte te verwarmen. Een betere benaming voor een airco zou dan ook ‘klimaatregelaar zijn. Een airco of klimaatregelaar transporteert warmte van de ene naar de andere ruimte en zorgt daardoor niet alleen voor een aangename temperatuur, maar regelt ook de luchtvochtigheid in een ruimte. Deze twee factoren samen bepalen het klimaat van een ruimte. Maar hoe werkt airconditioning precies? 

Een airco (ook wel luchtwarmtepomp genoemd) bestaat uit de volgende onderdelen: 

 • Een binnentoestel bestaande uit een ventilator en warmtewisselaar. 
 • Een buitentoestel met daarin een compressor.

 

Hoe werkt een airco? 

Hieronder wordt het proces van koelen door een airco beschreven. Een airco kan ook verwarmen en dan speelt onderstaand proces zich in omgekeerde volgorde af. 

Stap 1, warmte wordt omgezet in het binnentoestel. 

In het binnentoestel blaast een ventilator de warme binnenlucht door een warmtewisselaar. Door de warmtewisselaar vloeit een koud koelmiddel. Het koelmiddel neemt de warmte van de lucht op en verdampt die. De afgekoelde lucht wordt teruggeblazen in de ruimte. 

Stap 2, gas verplaatst zich door de koperen leidingen. 

Het gas geworden koelmiddel verplaatst zich via de koperen leidingen van het binnentoestel naar het buitentoestel. 

Stap 3, gas wordt samengeperst in de compressor van het buitentoestel. 

In het buitentoestel wordt het warme gas samengeperst door middel van een compressor. Dat zorgt ervoor dat de warmte die binnen is opgenomen weer wordt omgezet en het koelmiddel weer vloeibaar wordt. 

Stap 4, koelmiddel vloeit terug. 

Het vloeibaar geworden koelmiddel vloeit terug naar het binnentoestel, waardoor het hele proces opnieuw begint. Moderne airco’s maken gebruik van milieuvriendelijke koelmiddelen (R410A) en materialen, waardoor ze het milieu en de ozonlaag zo min mogelijk schaden. 

 

Eigenschappen van de Fujitsu airco 

Een Fujitsu airco is een heel energiezuinig apparaat (energielabel A), heeft een eigentijdse vormgeving en geringe afmetingen, zodat hij geschikt is in ieder interieur. Andere voordelen van de door Energie Service Friesland geleverde airco: 

 • De airco kan de ruimte zowel koelen als verwarmen en heeft een groot temperatuurbereik. Het apparaat schakelt automatisch tussen koelen en verwarmen om de ingestelde temperatuur te behouden. 
 • Het apparaat wordt aangesloten op 230 Volt en heeft een lage aanloopstroom. 
 • De Fujitsu airco heeft een extreem laag geluidsniveau (20dBA); u hoort bijna niets wanneer hij aanstaat. 
 • De compressor van de Fujitsu airconditioning maakt gebruik van DC-gelijkstroom en heeft een modulerende capaciteitsregeling. Dit zorgt voor een besparing van 30% ten opzichte van de reguliere aan/uit-systemen. 
 • Doordat de ventilatoren gebruikmaken van gelijkstroom (DC) in plaats van wisselstroom (AC) wordt een energiebesparing gerealiseerd van zo’n 60%. 
 • Valt de stroom onverhoopt uit? De airco herstart automatisch. 
 • De Fijitsu airco is van alle gemakken voorzien, zoals een infrarood afstandsbediening, een sleeptimer, zelfsluitende luchtkleppen met verticale swingfunctie en een eenvoudig uitneembaar en reinigbaar luchtfilter. 

 

Onderhoud 

Een airconditioning heeft onderhoud nodig. Er zitten filters en koudemiddel in die regelmatig gecontroleerd moeten worden en minstens eenmaal per 18 maanden onderhoud nodig hebben. Energie Service Friesland is gespecialiseerd in het onderhouden van airco’s. Voor alle producten kunt u bij ons een serviceabonnement afsluiten. U kunt eenvoudig online een abonnement afsluiten. 

Meer weten? 

Voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek kunt u telefonisch een afspraak maken via het gratis nummer 0513-724687

Of u vult onderstaand formulier in en dan wij nemen zo snel mogelijk contact met u op voor een advies op maat. 

Ik ben geïnteresseerd in

Let op: We kunnen door drukte tijdelijk geen adviesgesprekken inplannen voor nieuwe klanten. Wel kunt u zich opgeven voor de wachtlijst.

Wat vinden klanten?

24/7 comfort, dat is onze belofte. Met passie voor het vak helpen we ruim 30.000 huishoudens met onze service.

Reviews

Bekijk alle reviews ›

Waarom Energie Service Friesland?

Wij zijn een betrouwbare dienstverlener met vriendelijke, klantgerichte medewerkers. Wij helpen u de beste en voordeligste keuzes te maken. 

Geïnformeerd blijven?

Op de hoogte blijven van alles op het gebied van verwarming, koeling, ventilatie en duurzame technieken? Handige tips ontvangen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Contact

De Werf 1, Heerenveen
Telefoon: 0800-1220 (gratis) of 0513-611300
E-mail: info@energieservice.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles op het gebied van verwarming, koeling, ventilatie en duurzame technieken? Handige tips ontvangen? Meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.