Storing?

Bel gratis 0800 – 1220

Waarom het ventileren van je woning belangrijk is  

Een gezond binnenklimaat begint bij goed ventileren. Goede ventilatie houdt het zuurstofgehalte op peil en de lucht in huis fris. Dat voorkomt gezondheidsklachten. Wist je dat een gemiddeld gezin ongeveer 15 liter vocht per dag produceert? Gewoon door te ademen, zweten, slapen, douchen, koken en wassen. Maar er zijn meer redenen om je huis goed te ventileren. Wanneer je jouw huis goed ventileert, wordt het vocht afgevoerd en voorkom je het ontstaan van schimmel. In een goed geventileerd huis verbruik je minder energie. Frisse, droge lucht wordt namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht. Er zijn verschillende soorten ventilatie waarmee je jouw leefomgeving gezond houdt.  

Goede luchtkwaliteit

We ademen zuurstof in en koolstofdioxide en waterdamp uit. De uitgeademde lucht moet zo snel mogelijk weg kunnen stromen, zodat we weer verse lucht kunnen inademen. Met andere woorden: de lucht moet goed kunnen circuleren. Met een goed geïsoleerd, maar onvoldoende geventileerd huis is de luchtcirculatie niet optimaal. Dat is heel nadelig voor de luchtkwaliteit en je gezondheid. Daarom is het belangrijk om te ventileren.

Vocht afvoeren = schimmel voorkomen

Als we thuis zijn produceren we heel wat vocht. Wanneer deze damp nergens naartoe kan zal het condenseren op ramen, muren en plafonds. Hierdoor krijg je na een poosje onherroepelijk schimmelvorming. Deze schimmels zijn niet alleen lastig te verwijderen, maar ook slecht voor je gezondheid. Met een goed ventilatiesysteem zorg je ervoor dat vochtige lucht je woning kan verlaten en dus niet de kans krijgt om te condenseren.

Beter voor je gezondheid

Mensen met allergieën of astma weten hoe belangrijk frisse lucht is. Niets is zo storend als een vochtige omgeving waar je je benauwd in voelt. Een slechte luchtkwaliteit kan ook voor allerlei andere gezondheidsklachten zorgen, zoals concentratieproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn. Terwijl het probleem heel makkelijk te voorkomen is! Gewoon door je woning te voorzien van ventilatieroosters of een ventilatiesysteem. 

Soorten ventilatie

Vochtige lucht in huis? Wij bieden verschillende oplossingen voor een frisse en gezonde leefomgeving. We noemen de twee belangrijkste.

Mechanische ventilatie. Vroeger hadden de huizen natuurlijke ventilatie, maar nu de woningen steeds beter geïsoleerd zijn en minder tochten, is mechanische ventilatie nodig. Een ventilatiebox zuigt ongezonde lucht via luchtkanalen en ventilatieventielen uit de woning naar buiten. Dit is een ventilatiesysteem zonder warmteterugwinning.

WTW-unit. Bijna alle nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig gebouwd met een goed geïsoleerde, ‘dichte schil’ en hebben een WTW-unit, een warmteterugwin-unit, nodig. Bij dit systeem wordt er niet alleen ongezonde lucht weggezogen, maar ook verse voorverwarmde lucht naar binnen geblazen.

Kanalen reinigen

Heb je thuis een mechanisch ventilatiesysteem of een WTW-installatie? Bij het afvoeren van vervuilde lucht zal er aanslag in de ventilatiekanalen ontstaan. Het is noodzakelijk om deze periodiek te reinigen, zodat het ventilatiesysteem optimaal blijft werken.

Is het ventilatiesysteem aan vervanging toe of wil je een serviceabonnement afsluiten? Maak een afspraak voor vrijblijvend advies via 0513-611300, keuze 2 of gebruik het contactformulier.