Storing?

Bel gratis 0800 – 1220

Loop jij al warm voor een warmtepomp?

Adviseur bij Energie Service Friesland: Siebe Woudwijk, vertelt waar je op moet letten.

Vroeg of laat zullen alle woningen in Nederland gasvrij moeten zijn. Dat staat in het Klimaatakkoord van de Rijksoverheid. Naast de hoge gasprijzen is dat een extra reden om na te denken over goede alternatieven. Een warmtepomp is een goed alternatief voor een gasketel. Maar hoe pak je dat aan? Adviseur Siebe Woudwijk van Energie Service Friesland geeft antwoord op de belangrijkste vragen over de warmtepomp.

Kun je kort uitleggen wat een warmtepomp is en hoe het werkt?

Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat wat warmte uit de buitenlucht onttrekt en gebruikt die warmte om de woning te verwarmen. Met een warmtepomp kun je je woning op een duurzame manier verwarmen. De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast. Een koelkast gebruikt een koudemiddel als ‘transportmiddel’ om warmte aan de koelruimte te onttrekken. Een warmtepomp onttrekt met behulp van een mengsel van water en een milieuvriendelijk antivriesmiddel laagwaardige warmte aan aardbodem, (oppervlakte)water, (ventilatie)lucht of afvalwarmte.

Wat moet je als woningeigenaar doen om optimaal te profiteren van een warmtepomp?

Je moet je woning zo goed mogelijk isoleren en ervoor zorgen dat het afgiftesysteem geschikt is voor een warmtepomp. Bijvoorbeeld door vloerverwarming en lagetemperatuurconvectoren te gebruiken en (als het kan) eigen energie op te wekken met zonnepanelen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een warmtepomp?

Allereerst moet je weten of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Als dat zo is kun je een type warmtepomp uitzoeken die bij jouw woning en wensen past. Je moet ook nadenken over de plek waar de warmtepomp wordt opgesteld. Een warmtepomp maakt namelijk geluid waar je buren, of jijzelf, last van kunt hebben. Overdag merk je daar niet zoveel van, maar ‘s avonds is het een stuk rustiger en dan kan het geluid opvallen. De geluidsnorm voor buitenunits van warmtepompen is maximaal 40 dB tussen 19:00 uur en 7:00 uur, gemeten op de erfgrens met de buren of bij een open raam op hetzelfde perceel. Overdag is het maximum 45 dB.

NIBE S2125

Wat kun je vertellen over het rendement van warmtepompen?

Afhankelijk van de situatie heeft een hybride warmtepomp een gemiddeld rendement tussen de 40% en 60%. Een warmtepomp is zo ontworpen dat hij maximale warmte kan leveren met zo weinig mogelijk energie uit fossiele brandstoffen. Het hoogste rendement wordt bereikt wanneer de temperatuur van de bron hoog is en er voor verwarming gebruikgemaakt kan worden van een zogenaamd Laag Temperatuur Systeem, zoals vloer- en wandverwarming in combinatie met een warmtepomp. Met een all-electric warmtepomp kies je voor een gasloze oplossing en kun je een 100% rendement behalen mits je jouw eigen energie opwekt door middel van zonnepanelen.

Hoe zit het met onderhoud aan een warmtepomp?

Bij warmtepompen voert Energie Service Friesland elke 18 maanden onderhoud uit. Bij een warmtepomp met grondbron is dat één keer per jaar. Bij het onderhoud van de warmtepomp controleren we de werking van het systeem. Eventuele reparatiewerkzaamheden worden zo mogelijk dezelfde dag uitgevoerd. Om de garantie te behouden moet er eens in de twee jaar onderhoud zijn uitgevoerd, mits de fabrikant anders aangeeft.

Wanneer wordt de warmtepomp geplaatst als ik nu een opdracht geef aan Energie Service Friesland?

Momenteel hebben wij net als veel andere bedrijven een opnamestop voor adviesaanvragen van niet-klanten. De levertijd voor een warmtepomp is nog steeds 8 tot 12 maanden. Fabrikanten geven aan dat ze de levertermijn willen terugbrengen naar 6 maanden. Geïnteresseerden die zich wel alvast willen aanmelden kunnen zich inschrijven op de wachtlijst. Zodra er meer ruimte en capaciteit ontstaat nemen wij contact op voor het maken van een afspraak.

Zijn er subsidiemogelijkheden voor een warmtepomp?

Op de aanschaf van een warmtepomp (hybride of all-electric) is subsidie beschikbaar. Eigenaren van een koopwoning (wat ook het hoofdverblijf is) kunnen ISDE subsidie aanvragen voor een (hybride) warmtepomp. Je ontvangt dan minimaal €500,- subsidie voor een warmtepomp, afhankelijk van het type warmtepomp. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidie.

Meer weten over warmtepompen of subsidies? Lees dan verder op onze website.