Storing?

Bel gratis 0800 – 1220

Hoe ga jij je huis verwarmen?

De warme zomerdagen liggen weer achter ons, de avonden worden weer korter én koeler. Hoe wil jíj het lekker warm houden in huis? (En minder gas gebruiken…) 

Energietransitie

Heel lang was het vanzelfsprekend om je huis te verwarmen met een cv-ketel op gas. Maar dat is aan het veranderen. We zitten in een energietransitie: de huidige (fossiele) energiebronnen maken plaats voor duurzame energiebronnen zoals zon, wind, water en aardwarmte.

Gas is een fossiele energiebron. Het streven is dat in 2050 alle woningen ‘gasvrij’ zijn. Nieuwbouwwoningen hebben al geen gasaansluiting meer en worden op andere manieren verwarmd. Ook bestaande huizen zullen vroeg of laat de overstap van gas naar een andere energiebron (moeten) gaan maken. Energie Service Friesland helpt je daarbij.

Verduurzamen = besparen op gas

Zeker nu de gasprijzen extreem hoog zijn, is het interessant om je woning te verduurzamen. De vraag naar gas is momenteel groter dan het aanbod, de voorraad is krap en we zijn afhankelijk van het buitenland. Elke aanpassing waardoor je minder gas nodig hebt loont al snel de moeite.   

Alternatieven voor gas

Er zijn gelukkig goede duurzame alternatieven voor een cv-installatie op gas. De bekendste is de warmtepomp, maar ook een aircosysteem is een goede optie.  

Warmtepomp 

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving en gebruikt die voor het verwarmen van de woning en voor warm water. Een all-electric warmtepomp functioneert helemaal zonder gas, bij een hybride warmtepomp springt de cv-ketel op gas nog af en toe bij als het buiten erg koud is. Bij aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie krijgen van de overheid. 

Nog niet alle woningen zijn geschikt voor het verwarmen met een warmtepomp. Vooral oudere huizen zijn vaak niet voldoende geïsoleerd. In zo’n geval wordt er vaak voor gekozen om de cv-installatie op gas te behouden, maar die te combineren met andere toestellen. Bijvoorbeeld door de huidige cv-installatie uit te breiden met een hybride warmtepomp. Of… met een airco-systeem! 

Airco

Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt je woning ook verwarmen met een airconditioningsysteem. Airconditioning houdt zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid in huis op een aangenaam niveau. Koel in de zomer en warm in de winter. De moderne aircosystemen zijn over het algemeen vrij zuinig (Energielabel A of hoger). Je gebruikt dan geen gas, maar wel meer stroom. Om het extra elektraverbruik op te vangen kun je (extra) zonnepanelen op je dak plaatsen. 

Advies, service en onderhoud 

Om te beoordelen wat het beste bij jouw woonsituatie past, komen wij graag vrijblijvend bij je langs om de mogelijkheden door te nemen. Wil jij vrijblijvend advies aan huis, stuur dan dit document zo volledig mogelijk ingevuld retour. Zo kan onze adviseur zich alvast voorbereiden. Daarna nemen wij telefonisch contact op voor het maken van een afspraak. 

Voor welke manier van verwarmen je ook kiest, Energie Service Friesland helpt je met advies, service en onderhoud van oude én nieuwe systemen. Goed onderhoud is belangrijk voor de veiligheid en de levensduur van de installatie.  

Energie Service Friesland biedt drie abonnementsvormen aan: ESF Budget, ESF Plus (meest gekozen) en ESF Totaal. Met een serviceabonnement van Energie Service Friesland ben je verzekerd van goed onderhoud aan al je apparaten en kun je gebruikmaken van de 24/7 servicedienst. Storing? Een belletje naar ons gratis nummer 0513-724688 en onze klimaatmakers komen zo snel mogelijk naar je toe om het probleem te verhelpen. Onze servicemonteurs zijn allemaal gecertificeerd en wonen verspreid door de provincie Friesland. Zo kunnen wij bij een storingsmelding snel ter plaatse zijn. 24/7 comfort is onze belofte!