Storing?

Bel gratis 0800 – 1220

De nieuwe Gasketelwet heeft ook gevolgen voor u.. 

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid overlijden elk jaar tientallen mensen door koolmonoxidevergiftiging en raken honderden mensen gewond. In ongeveer de helft van de gevallen is de cv-installatie de oorzaak. Daarom is sinds 1 oktober 2020 de Gasketelwet in werking getreden. Het doel: veiliger installaties en minder slachtoffers.  

Gecertificeerde monteurs 

De Gasketelwet geldt voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties zoals cv-ketels, gashaarden en geisers. De wet bepaalt dat monteurs en bedrijven uiterlijk op 1 januari 2023 gecertificeerd moeten zijn om deze installaties te plaatsen, onderhouden of repareren. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide (CO) omlaag gaat.  

Bedrijven die na 1 januari 2023 geen geldig certificaat hebben, mogen deze werkzaamheden dan niet meer uitvoeren en zijn in overtreding wanneer ze dat wel doen. Ook wie opdracht geeft aan een niet gecertificeerd bedrijf, is dan in overtreding. Dat betekent dat opdrachtgevers zoals woning- en gebouweigenaren, maar bijvoorbeeld ook huurders en verhuurders, er goed op moeten letten dat ze een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Natuurlijk hoeft u zich daar bij Energie Service Friesland geen zorgen over te maken. 

Rookmelders  

Een ander punt van aandacht zijn de rookmelders. Vanaf 1 juli 2022 zijn die verplicht. Voor nieuwbouwhuizen is dat al zo sinds 2003, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. En ook in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt moet een rookmelder hangen. 

Wanneer u vanaf 1 juli 2022 geen rookmelders hebt, riskeert u een boete van de gemeente. Bovendien kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren na brand in een huis zonder voldoende rookmelders. 

Wil je graag meer weten over de Gasketelwet of heb je vragen over jouw cv-installatie i.c.m. de Gasketelwet? Neem dan contact met ons op via dit formulier of bel 0513-611300.