Historie Energie Service Friesland

Van gemeentelijk gasbedrijf naar Energie Service Friesland

De historie van Energie Service Friesland begon op 11 juni 1974 toen negentien installateurs op verzoek van de gemeentelijke gasbedrijven in Heerenveen, Weststellingwerf, Haskerland en Doniawerstal (nu Skarsterlân) de Coöperatieve Vereniging Gaswacht Z.O.-Friesland u.o oprichtten.

De installateurs verkochten na de vondst van de gasbel in Slochteren (1961) heel veel gaskachels en geisers, maar voor het onderhoud van de toestellen was geen tijd en aandacht. Dat werk besteedden ze uit aan de Gaswacht, zoals de nieuwe organisatie in de volksmond werd genoemd. Op 1 december 1975 startte de eerste monteur met het onderhoud vanuit een bouwkeet op het terrein van het gemeentelijk gasbedrijf in Heerenveen-Zuid. Hij kreeg twee weken later al gezelschap van een tweede monteur.

De groei zat erin en al gauw barstte de bouwkeet uit de voegen. Vlak voor Kerst 1979 werd een nieuw pand betrokken aan de Mangaanweg in Heerenveen. Het ging zo crescendo met de organisatie dat ook hier ruimtegebrek ontstond. Omdat er geen ruimte was voor uitbreiding, koos Energie Service Friesland voor nieuwbouw. De keuze viel, mede vanwege de goedkope kavelprijs, op het industrieterrein Kanaal in Heerenveen-Noord. Op 22 april 1987 werd het nieuwe pand aan de Werf feestelijk geopend. De technische ontwikkelingen voor verwarming en warm water gingen steeds sneller. Energie Service Friesland hield alles nauwgezet bij en paste de werkzaamheden voor onderhoud en service aan. Steeds meer installateurs sloten zich bij de corporatie aan, vooral toen ook het werkgebied werd uitgebreid.

Na veel politieke strubbelingen fuseerden de Gaswacht Zuidoost Friesland en het Provinciaal Energie Bedrijf (PEB) c.q. Nuon. In 1992 gingen ze samen verder als Energie Service Friesland. Door dit samengaan breidde het werkgebied uit tot de hele provincie Fryslân en kregen alle Friese installateurs de kans om zich aan te sluiten. Een paar jaar later telde de Corporatie van Friese Installateurs (CFI) 150 leden. De elektrische boilers van Nuon noopten in 1995 tot de bouw van een hal met magazijn.

De organisatie greep de gelegenheid aan om een eigen instructielokaal met werkende CV-ketels te bouwen. ‘In boppeslach’ op z’n Fries. Opleiding en bijscholing in eigen huis besparen tijd en kosten. Daarnaast gebruiken fabrikanten het instructielokaal voor cursussen en leerlingen van de ROC’s krijgen er praktijklessen. Innovatie loopt als een rode draad door de historie van Energie Service Friesland. Alle technische en innovatieve ontwikkelingen worden vanaf de start op de voet gevolgd. Ook de duurzame technieken deden hun intrede in de organisatie. Voor inspectie en onderhoud van bijvoorbeeld warmtepompen is een partnerschap gesloten met de gerenommeerde Zweedse organisatie Nibe, één van de grootste warmtepompen producent van Europa. Voor andere duurzame technieken werkt Energie Service Friesland nauw samen met diverse partners.

Energie Service Friesland staat als onafhankelijke serviceorganisatie al 40 jaar midden in de Friese samenleving.

Start typing and press Enter to search