Storing?

Bel gratis 0800 – 1220

Is uw huis klaar voor verduurzaming?

Steeds meer mensen gaan aan de slag om hun huis duurzamer te maken. Energie Service Friesland helpt daarbij, met aanleg en onderhoud maar ook met deskundig en eerlijk advies: “Veel mensen staan er niet bij stil dat een huis ook geschikt moet zijn voor verduurzaming. Je kan nog zo’n mooie warmtepomp installeren, als je huis barst van de gaatjes en kiertjes haal je nooit dat rendement.”

Wanneer een huiseigenaar zijn of haar woning wil verduurzamen is het belangrijk dat dit goed gebeurt. Zonder professionele montage en advies loop je d e kans dat je nooit optimaal rendement krijgt of door de jaren heen, door verkeerde installatie of slijtage, rendement verliest. Bij Energie Service Friesland zijn ze hier heel scherp op, vertelt Dennis Frederiks, de algemeen directeur van het bedrijf: “Wij onderhouden langdurig contact met de klant. Ook na vijf of tien jaar willen we dat ze nog tevreden zijn. Dan kunnen we ze niet opzadelen met materiaal of montage dat gewoon niet werkt. Vanaf het begin zorgen we dat het goed zit, zodat er later niet alsnog problemen ontstaan.”

De schil van het huis

Dat begint al bij de ‘schil’ van het huis. Wil je een goed rendement maken met verduurzamende ontwikkelingen, dan mogen er geen kiertjes of gaatjes in de buitenmuren en kozijnen van het huis zitten. Veel mensen weten dit, maar vergeten hoe belangrijk het is dat er frisse lucht naar binnen kan: “Vroeger ging dit automatisch. Frisse lucht kwam via kieren naar binnen en kon daar, eenmaal vervuild, ook weer ontsnappen. Als je je huis klaar maakt voor bijvoorbeeld een warmtepomp, dan wil je dat alles zo dicht mogelijk is. Dat is goed voor het rendement, maar slecht voor de mens. Zonder frisse lucht krijg je hoofdpijnklachten en als vervuilde lucht niet naar buiten kan krijg je vochtproblemen.”

Filters onderhouden en vervangen

Er zijn twee manieren om een huis goed te ventileren. Dit kan namelijk gebalanceerd of ongebalanceerd. Bij het eerste is er een sprake van mechanische ventilatie die verse lucht naar binnen zuigt en vervuilde lucht tegelijkertijd naar buiten blaast. Dit systeem is beter bekend als de ‘warmte terugwin unit’. Bij ongebalanceerde mechanische ventilatie wordt er enkel frisse lucht naar buiten geblazen, waardoor automatisch buitenlucht door de raamroosters naar binnen wordt gezogen. Voor welke ventilatie je ook gaat, onderhoud is noodzakelijk. Meneer Frederiks legt uit waarom: “De filters in de warmte terugwin unit zorgen ervoor dat schadelijke stoffen van buiten niet naar binnen komen. Daarom is het ook zo belangrijk om deze te onderhouden, juist ook wanneer je al bepaalde verduurzamende installaties in je huis hebt. Maandelijks de filters schoonmaken en één keer per jaar vervangen is dan ook het credo. Vergeet de ventilatiekanalen niet, daar gaat de vervuilde lucht ook doorheen, waardoor het kanaal langzaam vervuild. In extreme gevallen kan het kanaal helemaal verstopt raken. Energie Service Friesland adviseert dan ook om deze  ventilatiekanalen eens in de 8 tot 9 jaar te reinigen.

Warmtepomp moet ook onderhouden worden

Als de ‘schil’ van het huis in orde is dan kan de volgende stap in het verduurzamen worden genomen. Veel mensen schaffen hiervoor een warmtepomp aan, maar ook hier worden regelmatig inschattingsfouten gemaakt. “De media vergelijkt bijvoorbeeld de warmtepomp vaak met een soort omgekeerde koelkast,” legt meneer Frederiks uit. “Mensen denken dan dat een warmtepomp geen onderhoud behoeft, want bij een koelkast hoef je er immers ook niet naar om te kijken. Dit is niet helemaal een goede interpretatie en zorgt voor problemen.” Niets is minder waar. “Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor een warmtepomp met een buitenunit. Dat maakt geluid, dat zal altijd wel een beetje geluid maken, maar echt geluidsoverlast komt doordat het niet goed onderhouden is. Dat kun je dus makkelijk voorkomen.” Daarnaast zorgt een onderhoudsbeurt er ook voor dat je het rendement in de gaten kan houden. De instellingen van de warmtepomp kunnen bijvoorbeeld net niet optimaal zijn waardoor alles sneller slijt. Je raakt rendement kwijt en moet veel eerder dan verwacht dingen vervangen. Bovendien moeten ook bepaalde veiligheidsonderdelen onderhouden worden. Daarom is het ook zo belangrijk om jaarlijks je warmtepomp te laten checken door iemand die hiervoor gecertificeerd is.

Airco’s

De afgelopen jaren ziet Energie Service Friesland dat steeds meer mensen ook een airco laten installeren. Hoewel algemeen gedacht wordt dat airco’s niet goed zijn voor het milieu kunnen ze ook juist helpen de woning te verduurzamen: “Je kan namelijk ook een airco gebruiken om te verwarmen, in combinatie met een warmtepomp. Omdat de zomers in Nederland ook steeds warmer worden is het een goede aankoop voor mensen die duurzaam hun huis willen verwarmen en koelen.” Onderhoud maakt een verschil Voor mensen die hun huis wel willen, maar niet kunnen verduurzamen zijn er ook nog een aantal goede alternatieven. Wel goed voor het milieu, maar geen zware aanslag op de portemonnee. Eén ding waar je voor kan zorgen is dat je CV ketel goed waterzijdig ingeregeld is. Het kan gewoon gebeuren dat je een ruimte niet warm genoeg kunt krijgen. De CV ketel blijft dan loeien, maar zal nooit het gewenste resultaat halen. Een teken dat de CV installatie waarschijnlijk niet goed waterzijdig ingeregeld is. Zo’n klein probleem, makkelijk door de werknemers van Energie Service Friesland te fixen, kan een groot effect hebben. Het is niet goed voor de planeet, niet goed voor de portemonnee en bovendien zit u met een ruimte die u maar niet warm krijgt. Hoe u ook uw huis duurzamer wilt maken, met grote aankopen of door onderhoud, Energie Service Friesland kan u helpen. Naast het aanleggen van verschillende installaties zijn ze ook de aangewezen partij voor onderhoud en reparaties. Hun monteurs hebben de juiste certificaten zodat u zeker weet dat het goed zit. Ze kijken ook graag met u mee en geven eerlijk advies. Moet er nog wat aan de schil van uw huis veranderen, dan zeggen zij dat. Zo weet u zeker dat u straks niet bent opgezadeld met dure apparatuur dat geen rendement heeft.