Storing?

Bel gratis 0800 – 1220

Interview met onze directeur

‘Ruim 30.000 huishoudens vertrouwen op ons’

In het noorden zijn de bestelwagens van Energie Service Friesland een vertrouwde aanblik in de straat. Bij tijd en wijlen komt een servicemonteur van dit bedrijf langs om een cv-ketel, warmtepomp, boiler, airco of ventilatiesysteem te controleren of te repareren.

Dennis Frederiks (zie afbeelding), directeur van Energie Service Friesland, geeft aan dat de ontwikkelingen op het gebied van energie en de energietransitie razendsnel gaan. Dat vereist een bijna constante scholing van de servicemonteurs. „Daar komt de nieuwe gasketelwet nog bij”, zegt Dennis. „Ik wil de mensen graag op de hoogte brengen wat dat voor hen gaat betekenen.”

De gasketelwet, wat betekent dat voor u?

De wettelijke regeling voor gasverbrandingsinstallaties is aangenomen door het parlement. Dat betekent dat vanaf 2021 monteurs die werken aan cv-ketels gecertificeerd moeten zijn. Zijn ze dit niet dan zijn ze strafbaar. Niet alleen het personeel, maar ook bedrijven moeten een speciaal certificaat behalen. „Op zich is daar niets verkeerds aan. Hiermee kunnen we de kans op, bijvoorbeeld, koolmonoxidelekkage voorkomen. Alleen het zal ook flinke gevolgen hebben voor de huishoudens die vertrouwen op de service van bedrijven zoals de onze. Het betekent dat ons service- en onderhoudsbedrijf extra kosten moet maken om te voldoen aan de nieuwe eisen. Daarnaast hebben we te maken met CAO loonsverhogingen van 3,5% in december 2019 en in juli 2020 nog eens 3,5%. Als wij alle kosten meenemen, zouden wij de prijzen behoorlijk moeten verhogen om die kosten te kunnen betalen. Dat is echter niet wat wij willen en we zullen er alles aan doen om dat te voorkomen. Helaas, aan een verhoging zullen we niet kunnen ontkomen.”

De energietransitie, wat betekent dat voor u?

In 2050 sluit de gaskraan volledig. Bedrijven en particulieren moeten hierop anticiperen. Logisch, maar wat zijn momenteel de alternatieven voor particulieren? Er zijn stadsdelen waar men aan kan sluiten bij een vorm van stadsverwarming. Maar in Friesland is dat zeer beperkt beschikbaar. Hier is het alternatief nu meestal een warmtepomp. Voor nieuwbouw is dat geen probleem, maar in bestaande bouw is het minder eenvoudig. De kosten voor onderhoud en service zijn hoger. Ook dat komt doordat er extra certificaten worden gevraagd voor het omgaan met f-gassen. „We zien dat de eerste golf van warmtepompen nu uit de garantieperiode komen. Ik raad iedereen aan om periodiek onderhoud te laten uitvoeren op hun warmtepompen. Dit kan de levensduur van het apparaat flink verhogen. Dat is financieel aantrekkelijk aangezien de aanschafprijs van een warmtepomp gauw drie keer hoger is dan van een cv-ketel.”

Goede isolatie en wat we daarbij vergeten

Frederiks wil particulieren ook graag wijzen op een ander aspect. Verduurzaming begint vaak bij isolatie. „Hoe minder warmte ik verlies, hoe minder energie ik hoef te verbruiken.” Isolatie betekent geen verplaatsing van lucht en dus geen warmteverlies. Geen verplaatsing van lucht betekent ook dat stof en vocht niet weg kan en dat er geen verse zuurstofrijke lucht wordt aangevoerd. Isolatie moet daarom gepaard gaan met een efficiënt ventilatiesysteem. Een systeem dat verse lucht aanvoert en verontreinigde lucht afvoert en dat zonder tochtstroom. „We willen gezonde lucht, geen tocht, geen stofresten, geen vochtophoping in onze kamers. Daar zijn geavanceerde ventilatiesystemen voor ontwikkeld. Helaas zien we vaak dat het ventilatiesysteem niet de aandacht krijgt die het verdient. Dit systeem moet, voor het behoud van een gezond binnenklimaat, regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden. Het ventilatiesysteem is nauwelijks zichtbaar en krijgt vaak onvoldoende aandacht. Zonder onderhoud zal de kwaliteit langzaam en ongemerkt achteruitgaan. Dit kan leiden tot een ongezond leefklimaat; hoofdpijnklachten en andere gezondheidsklachten kunnen daar uit voortvloeien.”

Samen naar een gasloos Nederland

Energie Service Friesland is al meer dan 40 jaar de grootste onafhankelijke serviceorganisatie in Friesland. Dat het bedrijf garant staat voor kwaliteit wordt elke dag bewezen. „Er wordt weinig gesproken in de media over de gevolgen voor de particulieren van de energietransitie. Onze klanten zijn belangrijk voor ons. We willen ze graag informeren en helpen met het maken van beslissingen. De boodschap is niet altijd makkelijk, maar daar lopen we niet voor weg. Uiteindelijk moeten we samen naar een gasloos Nederland en, het liefst, een wereld zonder fossiele brandstoffen.” energieservice.nl In het noorden zijn de bestelwagens van Energie Service Friesland een vertrouwde aanblik in de straat. Bij tijd en wijlen komt een servicemonteur van dit bedrijf langs om een cv-ketel, warmtepomp, boiler, airco of ventilatiesysteem te controleren of te repareren. ‘Ruim 30.000 huishoudens vertrouwen op ons’ Dennis Frederiks

Sterk vervuilde ventilatiekanalen