Storing?

Bel gratis 0800 – 1220

Hoe hou jij je woning koel?

Naast zonwering, goed luchten en isolatie helpt een airconditioningsysteem om je woning koel te houden. Een airconditioning zorgt daarnaast het gehele jaar door voor een aangenaam binnenklimaat. Koel in de zomer en warm in de winter. We vertellen je er graag meer over. Adviseur bij Energie Service Friesland Siebe Woudwijk geeft antwoord op een aantal vragen over het koelen van je woning.

Hoe kan ik mijn woning lekker koel houden?

Die vraag is natuurlijk heel gemakkelijk te beantwoorden. Door bij Energie Service Friesland een airconditioningsysteem aan te schaffen.

Welke apparaten kan ik hiervoor bij Energie Service Friesland aanschaffen of huren?

Bij Energie Service Friesland kun je twee merken airconditioningsystemen aanschaffen of huren. Er kan gekozen worden tussen de merken Daikin en Fujitsu. Beide merken bieden de mogelijkheid om uit verschillende binnen-units te kiezen. Denk hierbij aan wand-, vloer- of plafondunits. Bij een plafondunit moet er echter wel een systeemplafond aanwezig zijn om deze oplossing mogelijk te kunnen maken.

Waar moet de consument op letten bij de aanschaf van een airconditioning?

Als consument kun je rekening houden met een aantal zaken, zoals het geluid wat een unit produceert, de locatie en positie waar de binnen- en buitenunit geplaatst kunnen worden, maar ook welke ruimtes je wilt koelen en hoeveel capaciteit het systeem daarvoor moet hebben. Daarnaast hebben de merken verschillende designs waar je een keuze uit kan maken.

En hoe zit het met het onderhoud?

Elk apparaat heeft onderhoud nodig, dus ook een airconditioningsysteem. Drie belangrijke redenen om onderhoud aan je airconditioning te laten uitvoeren zijn:

  • Het goed laten functioneren van je airconditioningsysteem.
  • Een langere levensduur van je airconditioningsysteem.
  • Om je garantie te kunnen behouden. Elke fabrikant geeft in de garantievoorwaarden aan dat een airconditioningsysteem eens per anderhalf jaar onderhouden moet worden.

Heb je tips voor het gebruik van deze apparaten om ‘slim te koelen’?

  • Om slim te kunnen koelen, moet je alle ramen en duren tijdens het koelen gesloten houden.
  • Stel je airconditioning niet te koud af, een paar graden kouder dan buiten voelt al lekker aan.
  • Plaats enkel airconditioning binnenunits in ruimtes die je wilt koelen en waar je veel verblijft.
  • Maak de buitenunit regelmatig schoon voor een efficiënte werking en minder geluid.

Hoe energiezuinig is een modern airconditioningsysteem?

Airconditioningsystemen zijn tegenwoordig zeer energiezuinig. Innoverende, moderne technieken en nieuwe, milieuvriendelijke koudemiddelen zijn hierbij een belangrijke factor. De energietoename hangt uiteraard ook af van het gebruik van de airconditioning. Bijvoorbeeld alleen koelen, of koelen en verwarmen.

Wat kun je vertellen over koelen én verwarmen met een airconditioning? Wat zijn hiervan de voor- en nadelen?

Het grote voordeel van een moderne airconditioning is dat je er zowel mee kan koelen als verwarmen. Afhankelijk van het aantal ruimtes dat je wilt koelen, verbruikt een airconditioning ook steeds minder elektriciteit. Het nadeel is dat je met een airconditioning alleen de ruimtes kan koelen of verwarmen waar een binnenunit aanwezig is. Sommige consumenten vinden daarnaast het esthetisch aspect ook een nadeel, dit komt omdat er in de meeste gevallen een zichtbare binnenunit aan de muur komt te hangen.

Hoe kan ventilatie bijdragen aan het koelen van een woning? En, wat is het verschil tussen een mechanisch ventilatiesysteem en een warmteterugwinunit (WTW-unit)?

De meest voorkomende ventilatiesystemen zijn een type C (mechanische ventilatiebox) en type D (WTW-unit). Een ventilatiebox heeft een natuurlijke luchttoevoer doormiddel van ventilatieroosters boven de ramen en een mechanische afvoer door het dak van de woning. Het voordeel van een ventilatiebox is dat ze relatief goedkoop zijn in aanschaf. Het nadeel is dat de roosters ‘s winters koude lucht en ’s zomers warme lucht naar binnen laten. Een WTW-unit zorgt voor een compleet mechanisch ventilatiesysteem en geen directe luchttoevoer vanaf buiten. Een  WTW-unit gebruikt de restwarmte van de woning om de nieuwe aangevoerde lucht voor te verwarmen. Hierdoor koelt de woning minder snel af en hoef je minder bij te verwarmen. Een WTW-unit zorgt ook voor een hogere EPC-waarde (energieprestatiecoëfficiënt) van de woning. Om te koelen zie ik in beide systemen geen voordeel, omdat in beide systemen de schone lucht van buiten komt.

Wat wil je verder nog kwijt over dit onderwerp? Wil je nog iets meegeven aan de consument, een tip of advies?

Verduurzamen is iets wat bij veel mensen voor op de tong ligt. Echter is verduurzamen in veel woonsituaties niet zo makkelijk. Mocht een gasloze of hybride oplossing nu niet mogelijk of interessant zijn bij jouw woningsituatie, denk dan aan een airconditioning die kan koelen en verwarmen. Dit is in bijna elke woning te realiseren en hierdoor kun je toch je woning iets verduurzamen en op je gasrekening besparen.

Onderhoud

Jouw airconditioning heeft minstens eens in de anderhalf jaar onderhoud nodig. Onderhoud aan airconditioningsystemen is één van de specialismes van Energie Service Friesland. Het controleren van de filters en het koudemiddel gebeurt door onze STEK gecertificeerde monteurs. Door het afsluiten van een serviceabonnement bij Energie Service Friesland weet je zeker dat het onderhoud op tijd en goed gebeurt.

Advies en maatwerk

Zoveel woningen zoveel situaties. Zelfs bij identieke huizen zijn er verschillen in behoefte en gebruik. Daarom komen wij altijd vrijblijvend bij je langs om jouw wensen en de mogelijkheden door te nemen. Voor het maken van een vrijblijvende afspraak voor advies kunt u contact opnemen via telefoonnummer 0513-611300, keuze 2 of maak gebruik van het contactformulier op onze website.