Storing?

Bel gratis 0800 – 1220

Hoe blijft uw woning lekker koel?  

Na de start van de lente, het ingaan van de zomertijd én de eerste echte mooi-weerdagen van 2022 verleggen we de focus van verwarmen naar koelen. Maar hoe blijft uw woning lekker koel terwijl het buiten warm is? De meest voor de hand liggende methode om het in huis koel te maken is met airconditioning. Toch is dat lang niet de enige manier om de warmte buiten te houden. Door uw huis goed te isoleren, kan al veel bereikt worden en hoeft een eventuele airco niet bij de eerste warme dag al aan. Isolatie zorgt er ’s winters voor dat de warmte in huis blijft en daarmee bespaart u op uw energierekening. Maar een minstens zo belangrijk effect van een goed geïsoleerd huis is dat het binnen langer koel blijft. Daarnaast zijn er verschillende zaken die u zelf kunt doen om het binnenshuis lekker koel te houden

 

Tips om het in huis koel te houden: 

  • Gesloten gordijnen houden de warmte buiten. Heeft u een zonnescherm? Houd die overdag dan omlaag. 
  • Houd ramen en deuren overdag dicht, maar blijf wel ventileren door de ventilatieroosters. 
  • Zet ‘s avonds en ‘s nachts alle ramen tegen elkaar open zodat het lekker door kan waaien. 
  • Een goed geïsoleerde woning houdt ’s zomers de warmte beter buiten. Denk aan muurisolatie en verschillende vormen van dakisolatie. Maar ook isolatieglas helpt enorm. 
  • Maak van een plat dak een groen dak met plantjes. Dat zorgt voor verkoeling. Zo’n groen dak is te combineren met zonnepanelen en dakisolatie. 
  • En uiteraard helpt airconditioning. Wist u dat u bij Energie Service Friesland een airconditioningssysteem kunt huren óf kopen? 

 

Airco huren of kopen? 

Voor meer informatie over het huren en kopen van een airconditioning komt Energie Service Friesland vrijblijvend langs voor een advies op maat. U kunt een afspraak maken via 0513-611300, keuze 2, of via dit formulier. Liever eerst rustig verder lezen? Kijk dan hier of vraag een informatiepakket aan. 

Onderhoud 

Onderhoud is behoud, ook voor uw airconditioning. Het verlengt de levensduur, voorkomt dat schimmels en bacteriën uw woning ingeblazen worden en het zorgt ervoor dat uw toestel een minimale hoeveelheid energie blijft verbruiken. Let op! F-gassen (koudemiddel) controleren of bijvullen mag u niet zelf doen, dat moet door een erkende F-gassen monteur worden gedaan. Een serviceabonnement zorgt voor goed en betrouwbaar onderhoud en voorkomt onnodige, dure reparaties. 

Maak slim gebruik van ventilatiesysteem of warmtepomp  

Heeft uw huis mechanische ventilatie of balansventilatie? Maak daar dan slim gebruik van om uw huis koeler te houden. Bij mechanische ventilatie kunt u overdag de roosters aan de zonkant dichtdoen en aan de koele schaduwkant juist open. Zo komt er minder warme lucht in huis. Balansventilatie met warmteterugwinning heeft vaak een bypass. Schakel die in als het buiten koeler is dan binnen, bijvoorbeeld ’s nachts. De buitenlucht wordt dan niet opgewarmd voor het naar binnen wordt geblazen. Is het buiten warmer dan binnen? Schakel de bypass dan juist uít. Via de warmteterugwinning koelt de uitgaande lucht de binnenkomende lucht een beetje af.