Het belang van een goed onderhouden cv-ketel

Energie Service Friesland, de klimaatmakers

Niets is vervelender dan dat er geen warm water is, of dat de verwarming maar niet warm wil worden. Storing aan uw cv-ketel is dan ook erg vervelend.

Gelukkig staat onze storingsdienst 24/7 voor u klaar, maar wat ons betreft is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Veiligheid staat met stip op nummer één als het gaat om het belang van cv-ketel onderhoud. Lees hieronder verder over de andere zaken die meespelen bij het onderhoud van uw cv-ketel.

Voorkom storing aan uw cv-ketel

Door uw cv-ketel regelmatig te laten controleren en onderhouden verkleint u de kans op storingen en heeft u altijd een lekker warm huis deze winter. Maar waarom is het nog meer belangrijk om uw cv-ketel regelmatig te (laten) onderhouden? We hebben hieronder een aantal punten op een rijtje gezet:

 1. Safety first
  Koolmonoxide staat bekend als echte sluipmoordenaar. Regelmatig onderhoud verkleind de kans op koolmonoxidevergiftging aanzienlijk en verhoogt de brandveiligheid van uw cv-ketel. Daarnaast is gaslekkage ook gevaarlijk, wat dus ook ten alle tijde voorkomen moet worden.
 2. Voorkom storingen
  De warmtewisselaar raakt vanaf dag één vervuild, dit zorgt voor onnodig gasverbruik en voor een hogere energierekening. Ook veroorzaakt een vervuilde warmtewisselaar vaak storingen, dit en hogere energiekosten wilt u natuurlijk voorkomen.
 3. Voorkom een hoge energierekening en lekkage
  Bij slecht en onregelmatig onderhoud van de cv-ketel neemt de kans op lekkages en verroeste onderdelen toe. Als bijvoorbeeld de automatische ontluchter kapot gaat, kan de opgehoopte lucht niet meer verwijderd worden. Dan zullen uw energieverbruik en dus de energierekening toenemen terwijl het lijkt dat de cv-ketel nog goed werkt.
 4. Voorkom reparatiekosten
  Hoe ouder de cv-ketel, hoe meer kans op kapotte onderdelen. Reparatiekosten zijn vaak hoog als bijvoorbeeld de ventilator kapot is. Door regelmatig onderhoud kunt u dit voor zijn en een koude douche en koud huis voorkomen.
 5. Laat uw cv-ketel langer mee gaan
  Het elektronische gedeelte van uw cv-ketel is erg gevoelig voor storingen en schade. Dit gaat vaak gepaard met lekkage en na verloop van tijd is de kans groot dat reparatie niet meer mogelijk is. Dan zult u een nieuwe cv-ketel aan moeten schaffen, door regelmatig onderhoud te laten plegen verlengt u de levensduur van uw huidige cv-ketel.
 6. Verhoog uw rendement
  Bij onderhoud aan uw cv-ketel worden de instellingen geoptimaliseerd. Dat verhoogt het rendement van uw cv-ketel, oftewel u bespaart hiermee energie.

Bovenstaande punten geven goed weer hoe belangrijk het is om uw cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Ook al lijkt het dat uw cv-ketel nog prima werkt, ondertussen kan er al van alles aan de hand zijn.

Cv ketels in alle soorten en maten Met een serviceabonnement van Energie Service Friesland bent u verzekerd van onze 24/7 servicedienst

Veelvoorkomende mankementen aan de cv-ketel

Als het gaat om storingen zien we vaak dezelfde mankementen voorbij komen na een bepaalde tijd. Gemiddeld gaat een cv-ketel 12 tot 15 jaar mee, mits deze goed onderhouden is. Het is verstandig om minimaal één keer in de 18 maanden onderhoud uit te laten voeren, dit is ook de frequentie die Energieservice Friesland aanhoudt in haar cv-ketel onderhoudsabonnementen. Zodra het drie of vier jaar geleden is dat u uw cv-ketel onderhouden is, heeft u een vergrote kans op een vervuilde warmtewisselaar, de branderpakking kan uitharden en uitbranden en de isolatieplaten kunnen beschadigd zijn met brandgevaar als gevolg. Is het vijf tot zes jaar geleden sinds het laatste onderhoud, dan is er een vergrote kans op een defecte automatische ontluchter met de kans op lekkage wat weer leidt tot het verroesten van ketelonderdelen. Gaan we richting de zeven tot acht jaar sinds het laatste onderhoud, dan is de meest voorkomende storing een vervuilde ventilator. Is het meer dan negen jaar geleden sinds het cv-ketelonderhoud dan ontstaan er storingen aan het elektronische gedeelte van de ketel, en vaak lekkages van condens en rookgassen. Kortom: voorkom deze mankementen en zorg voor regelmatig cv-ketel onderhoud!

CV-ketel onderhoud

Bent u overtuigd van het belang van regelmatig cv-ketel onderhoud? Kies dan voor een serviceabonnement van Energieservice Friesland. Wilt u niet vast zitten aan een abonnement maar wel uw cv-ketel laten controleren? Ga dan voor onze cv-ketelcheck.

 

Start typing and press Enter to search