Hoe werkt airconditioning?

Koel in de zomer, warmte in de winter

Hoewel een airconditioning vaak in verband wordt gebracht met het koelen van een ruimte, is het apparaat ook perfect om een ruimte te verwarmen. Een betere benaming voor een airco zou dan ook ‘klimaatregelaar‘ zijn. Een airco of klimaatregelaar zorgt ervoor dat warmte van de ene naar de andere ruimte wordt getransporteerd en zorgt daarmee niet alleen voor een aangename temperatuur, maar regelt ook de luchtvochtigheid in een ruimte. Deze twee factoren samen bepalen het klimaat van een ruimte. Maar hoe werkt airconditioning precies?

Hoe werkt een airco?
Hoe werkt airconditioning?

Uit welke onderdelen bestaat een airco?
Een airco (ook wel luchtwarmtepomp genoemd) bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een binnentoestel die bestaat uit een ventilator en warmtewisselaar.
 • Een buitentoestel met daarin een compressor.

Hoe werkt een airco?
Hieronder wordt het proces van koelen door een airco beschreven. Een airco kan ook verwarmen en dat betekent dat onderstaand proces zich in omgekeerde volgorde afspeelt.

Stap 1, warmte wordt omgezet in het binnentoestel.
In het binnentoestel blaast een ventilator de warme binnenlucht door een warmtewisselaar. Door deze warmtewisselaar vloeit een koud koelmiddel. Het koelmiddel neemt de warmte van de lucht op en verdampt dit. De afgekoelde lucht wordt terug geblazen in de ruimte.

Stap 2, gas verplaatst zich door de koperen leidingen.
Het gas geworden koelmiddel verplaatst zich via de koperen leidingen van het binnentoestel naar het buitentoestel.

Stap 3, gas wordt samengeperst in de compressor van het buitentoestel.
In het buitentoestel wordt het warme gas samengeperst door middel van een compressor. Dat zorgt ervoor dat de warmte die binnen is opgenomen weer wordt omgezet en het koelmiddel weer vloeibaar wordt.

Stap 4, koelmiddel vloeit terug.
Het vloeibaar geworden koelmiddel vloeit terug naar het binnentoestel, waardoor het hele proces opnieuw begint. Moderne airconditioners maken gebruik van milieuvriendelijke koelmiddelen (R410A) en materialen, waardoor ze het milieu en de ozonlaag zo min mogelijk schaden.

Eigenschappen van de Fujitsu airco
Een Fujitsu airco is een zeer energiezuinig apparaat (energielabel A), heeft een eigentijdse vormgeving en zeer geringe afmetingen, zodat hij geschikt is in ieder interieur. Andere voordelen van de door Energie Service Friesland geleverde airco:

 • De airco geeft de mogelijkheid om de ruimte zowel te koelen als te verwarmen en heeft bovendien een groot temperatuurbereik. Verder schakelt het apparaat automatisch tussen koelen en verwarmen om de ingestelde temperatuur te behouden.
 • Het apparaat wordt aangesloten op 230 volt en heeft een lage aanloopstroom .
 • De Fujitsu airco heeft een extreem laag geluidsniveau  (20dBA), zodat u nagenoeg niets hoort wanneer de airconditioning aanstaat.
 • De compressor van de Fujitsu airconditioning maakt gebruik van DC-gelijkstroom en heeft een modulerende capaciteitsregeling. Dit zorgt voor een besparing van 30% ten opzichte van de reguliere aan/uit-systemen.
 • Doordat de ventilatoren gebruik maken van gelijkstroom (DC) in plaats van wisselstroom (AC) wordt een energiebesparing gerealiseerd van zo’n 60%!
 • Valt de stroom onverhoopt uit? De airco herstart automatisch!
 • De Fijitsu airco is voorzien van vele gemakken, zoals een infrarood afstandsbediening, een sleeptimer, zelfsluitende luchtkleppen met verticale swingfunctie en een eenvoudig uitneembaar en reinigbaar luchtfilter.

Onderhoud
Een airconditioning heeft onderhoud nodig. In een airco zitten filters en koudemiddel, deze moeten regelmatig gecontroleerd worden en minstens 1 maal per 18 maanden van onderhoud worden voorzien. De Klimaatmakers van Energie Service Friesland zijn gespecialiseerd in het onderhouden van airco’s. Voor alle producten kunt u bij Energie Service Friesland een serviceabonnement afsluiten. Klik hier als u meteen online een abonnement wilt afsluiten.

Meer weten? Voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek kunt u telefonisch een afspraak maken via het gratis nummer 0800-1220 of u vult onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Onze adviseurs helpen u graag met een ‘advies op maat’!

  Ik ben geïnteresseerd in  Maak hier uw keuze in informatie

  Brochure/informatiepakket
  Ik wil graag teruggebeld worden
  Ik wil graag een afspraak met een adviseur

  *
  *
  *
  *
  *
  *
  Ja, ik wil mij aanmelden voor de nieuwsbrief
  Ik geef toestemming om de door mij ingevoerde gegevens te verwerken conform de privacyverklaring

  Ik geef toestemming om de door mij ingevoerde gegevens te verwerken conform de privacyverklaring


  Start typing and press Enter to search