Storing?

Bel gratis 0800 – 1220

Klaar voor een hybride systeem met een nieuwe cv-ketel

Dat we warm water en een warm huis hebben vinden we bijna vanzelfsprekend. Maar nu de energieprijzen zo onzeker zijn, worden we ons er opeens van bewust dat alternatieven voor een gasketel of besparen op energie wel dingen zijn om te onderzoeken. Energie Service Friesland legt uit hoe het zit met cv-ketels, hybride systemen en warmtepompen.

Een moderne cv-ketel

Is jouw woonsituatie (nog) niet geschikt voor een warmtepomp maar wil je wel een duurzame stap zetten? Een moderne cv-ketel is toekomstbestendig, want daar kan later een warmtepomp op worden aangesloten. Je kunt dus nu je huidige cv-ketel vervangen door een nieuwe en daar over een paar jaar een warmtepomp op aansluiten. En je bespaart meteen op je energierekening, want moderne cv-ketels zijn veel zuiniger doordat watertemperatuur en vermogen beter af te stellen zijn. Volgens de wet is het nog tot 2026 mogelijk om een cv-ketel aan te schaffen

Na aanschaf van een nieuwe cv-ketel: isoleren!

Een nieuwe ketel is een mooie eerste stap naar een duurzame energie-installatie. Daarna is het tijd om stap voor stap je woning te verduurzamen om je woning geschikt te maken voor een warmtepomp.

Stap 1: Isoleren van dak, muren en vloer.

Stap 2: Om stroomverbruik te compenseren is het verstandig om zonnepanelen aan te schaffen.

Stap 3: Onderzoek welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past.

Nationaal Energieakkoord 

In het nieuwe Nationaal Energieakkoord staat onder andere een voorstel dat vanaf 2026 alleen nog maar (hybride) warmtepompen geïnstalleerd worden. Op dit moment heeft ongeveer 95% procent van de huizen in Nederland een cv-ketel. Om bij te dragen aan een gezond milieu, is het noodzakelijk dat er (ook) in Nederland van aardgas afgestapt wordt. Door de cv-ketel op termijn te vervangen door een duurzame warmtebron, zoals (hybride) warmtepompen, wordt er minder aardgas gebruikt. 

Kopen of huren?

Bij Energie Service Friesland kun je een cv-ketel kopen of huren. Kopen is altijd het goedkoopst. Als je een cv-ketel koopt adviseren wij je om ook een onderhoudsabonnement af te sluiten. Zo ben je verzekerd van onderhoud en 24/7 service bij storingen. Huur je een cv-ketel, dan word je helemaal ontzorgd. Je betaalt eenmalig de installatiekosten en een vaste huurprijs per maand, gedurende de gehele levensduur van de ketel. Je komt dus nooit met onverwachte kosten aan de cv-ketel te zitten.

Cv-ketelkiezer en cv-ketelcheck

Het is belangrijk dat een cv-ketel regelmatig wordt onderhouden. Heb je geen onderhoudsabonnement maar wil je wel weten hoe je ketel eraan toe is, doe dan de cv-ketelcheck. De monteur van Energie Service Friesland inspecteert de cv-ketel op lekkages, gasdichtheid, tapwatertemperatuur en toestelbelasting. Onze vakkundige monteur geeft daarna aan of de cv-ketel nog goed functioneert of aan vervanging toe is. Als dat laatste het geval is, kun je via de cv-ketelkiezer bekijken welk toestel het beste bij jouw woonsituatie past. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken met een adviseur die vrijblijvend de mogelijkheden met je doorneemt. Energie Service Friesland adviseert drie merken cv-ketels: Nefit, Intergas en Remeha.

Als de cv-ketel stuk gaat

Het is altijd verstandig om een serviceabonnement te hebben voor je cv-ketel. Plaatselijke installateurs hebben soms geen tijd om iedereen meteen te helpen bij een storing. Met een serviceabonnement weet je zeker dat je geholpen wordt en je niet in de kou blijft zitten. Energie Service Friesland heeft voor iedereen een passend serviceabonnement.

Energie besparen met een hybride systeem

In een hybride systeem wordt een warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel op gas. Een hybride systeem is een prima manier om te besparen op energiekosten en toch altijd verzekerd te zijn van voldoende capaciteit. Als de warmtepomp ’s winters te weinig warmte kan leveren, springt de cv-ketel bij. Primair zorgt de warmtepomp voor de warmte. Maar als de warmtepomp het niet meer aan kan, wordt de cv-ketel ingeschakeld. Dat gebeurt normaal gesproken alleen op koude dagen in de winter.

Is een hybride warmtepomp geschikt voor jou?

Voordat je kiest voor een hybride systeem, is het belangrijk om te weten of het geschikt is voor jouw situatie. In principe komen de meeste woningen gebouwd na 1992 voor een hybride systeem in aanmerking. Oudere woningen dienen eerst geïsoleerd te worden. Je hoeft daarnaast niet al vloerverwarming te hebben, zoals bij een all-electric warmtepomp. Een hybride systeem werkt ook prima met gewone radiatoren.

Hoeveel bespaart een hybride systeem ten opzichte van een cv-ketel?

Met een hybride systeem kun je bij een gemiddelde woning met gemiddeld verbruik tot 60% op je gasverbruik voor verwarming. De warmtepomp vervangt gas op een zuinige manier door stroom. Al met al daalt je CO2-uitstoot voor verwarming met zo’n 30%. Een hybride warmtepomp is goed toe te passen in (aangepaste) bestaande bouw. Wel moet de schil van de woning geïsoleerd zijn en er bij voorkeur vloerverwarming of lagetemperaturenverwarming zijn. Een all-electric warmtepomp is lastiger toe te passen. Daarom wordt deze vooral gebruikt in nieuwbouw.
Houd er rekening mee dat warmtepompen momenteel een lange levertijd hebben. Dat komt door schaarste aan chips en installateurs.

Hoeveel geluid maakt een hybride warmtepomp?

Warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht via de buitenunit. Hier zit een draaiende ventilator in, de bron van het geluid van de warmtepomp. De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid van ongeveer 45dB (A). Overdag merk je daar niet zoveel van, maar ‘s avonds is het een stuk rustiger en dan kan het geluid opvallen. De geluidsnorm voor buitenunits van warmtepompen is maximaal 40 dB tussen 19:00 uur en 7:00 uur, gemeten op de erfgrens met de buren of bij een open raam op hetzelfde perceel. Overdag is het maximum 45 dB. Bij maximale belasting van de warmtepomp kun je geluidsoverlast ervaren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de buitentemperatuur daalt of je de thermostaat een paar graden hoger zet.

Hoeveel geluid een warmtepomp maakt is per merk en type verschillend. Er worden vaak ook trillingsdempers gebruikt. Voor buitenunits zijn er ook omkastingen op de markt. Deze reduceren tot wel 15 dB (A).

Wachtlijst warmtepomp

Vroeg of laat zult u de overstap moeten maken naar een nieuwe, duurzame energiebron. Daarom informeren wij u hier graag over. Echter, vanwege toenemende drukte en moeizame levering is de wachttijd voor een warmtepomp helaas opgelopen naar 8 tot 12 maanden. Omdat wij het belangrijk vinden om onze klanten goed en eerlijk van dienst te zijn, nemen wij daarom op dit moment geen nieuwe adviesaanvragen voor warmtepompen aan maar werken we met een wachtlijst. Wanneer u zich aanmeldt op onze wachtlijst krijgt u voorrang wanneer onze planning weer ruimte geeft voor nieuwe afspraken met één van onze adviseurs

Voor aircosystemen, cv-ketels, zonne- en elektrische boilers, luchtverwarmers, ventilatiesystemen en service en onderhoud, blijven wij u zoals gebruikelijk graag van dienst. Maak hiervoor een afspraak voor vrijblijvend advies via 0513-611300, keuze 2 of gebruik het contactformulier.