Zo kun je met een gerust hart op vakantie

Een poosje lekker in een andere omgeving zijn en genieten van vakantie. Daar snakken we toch allemaal naar? In de weken dat jij tot rust komt, gaat ook je huis in de ruststand. Maar wat is slim: apparaten stand-by laten staan of alle stekkers eruit trekken? Hoe hoog zet je je thermostaat en hoe zorg je ervoor dat je huis niet overduidelijk ‘onbewoond’ is? Met deze tips & tricks kun je met een gerust hart een paar weken weg. En als je voor vertrek deze checklist naloopt, weet je zeker dat je niet na een paar uur terug hoeft om te kijken ‘of het koffiezetapparaat wel uit staat…’

  1. Thermostaat laag

Een leeg huis hoef je niet te verwarmen; zonde van de energie. Zet de thermostaat dus laag, maar minimaal op 5 à 10 graden.

  1. Stekkers eruit in plaats van stand-by

Elektrische apparaten die je niet gebruikt maar die je wel stand-by laat staan, gebruiken ook energie. Dat heet sluipverbruik. Haal daarom de stekkers van bijvoorbeeld computers, opladers, de tv, het koffiezetapparaat en klokjes uit het stopcontact. Je bespaart niet alleen energie, maar neemt ook een oorzaak van huisbrand weg. Vooral apparaten met een accu kunnen brand veroorzaken.

  1. Nodig geen inbrekers uit

Stel tijdklokken in om met (spaar)lampen een aantal kamers te verlichten, voorzie buitenverlichting van een bewegingssensor en sluit álle deuren en ramen, óók dat kleine wc- of zolderraampje. Zorg voor goede, gecertificeerde sloten en… vertel niet aan de hele wereld via sociale media dat je een poos niet thuis bent!

  1. Post en kranten

Een volle brievenbus en stapels kranten zijn een duidelijk signaal dat er niemand thuis is. Vraag iemand om af en toe de post weg te halen.

  1. Controleer of alle waterkranen dicht zijn

Als je echt op safe speelt draai je de hoofdkraan dicht. Maar als de buren de planten water komen geven is dat niet zo handig. Ga je ’s winters op vakantie? Sluit dan in ieder geval de buitenkranen af om bevriezing te voorkomen. 

  1. Gas afsluiten

Voorkom lekkages en sluit de gastoevoer bij voorkeur helemaal af. Vind je dat te lastig? Sluit dan in ieder geval de gastoevoer naar je gaskookplaat af.

  1. Koelkast en afvalbakken leeg

Gooi alle (half)volle afvalzakken buiten in de vuilcontainer en zorg dat er geen bederfelijke etenswaren in de koelkast blijven liggen. Dat scheelt een hoop (letterlijk) rottigheid bij thuiskomst.

We wensen je een fijne, ontspannen vakantie en een veilige thuiskomst!

Start typing and press Enter to search