Welke airco is geschikt voor mijn huis?

Het liefst heb je het in de winter natuurlijk behaaglijk warm en in de zomer aangenaam koel in huis. Zeker met zomers waarin tropische temperaturen steeds normaler worden loopt de temperatuur in huis ook gestaag op. Zodra het buiten warmer is dan je het in huis wilt hebben, red je het niet meer met zonwering, ramen openzetten of mechanische ventilatie. Het installeren van een airconditioning-systeem is dan een logische stap. Maar voordat je met je oververhitte hoofd zomaar een aircosysteem bestelt, is het goed na te gaan welke soort airconditioning voor jouw huis het geschiktst is.

 

 

 

 

 

In elk huis kan een airco geïnstalleerd worden. Maar niet in alle gevallen is de effectiviteit even groot. Factoren als de isolatie van de woning, hoeveel zon er naar binnen schijnt, de inhoud van de woning en het soort dak hebben invloed op het binnenklimaat, dus ook op de benodigde capaciteit van de airco-installatie. In een klein, goed geïsoleerd huis volstaat misschien een vrij lichte mobiele airconditioning, in een groot oud huis is een systeem met veel meer vermogen nodig. Maar daar hangt dan ook een heel ander prijskaartje aan.

Een heel globale richtlijn is dat je bij een goed geïsoleerd huis 25 Watt vermogen per m3 (inhoud van het huis) nodig hebt om je huis te kunnen koelen. Bij een slecht geïsoleerd huis is dat rond de 40 Watt per m3. Wil je de airco ook gebruiken om te verwarmen, dan is er nog meer vermogen nodig. Het zogenoemde temperatuurtraject is bij verwarmen namelijk groter dan bij koelen. Van 5 °C naar 20 °C kost meer energie dan van 30 °C naar 20 °C.

Er zijn verschillende soorten airconditioning en een heleboel merken. Een goede keuze kun je eigenlijk alleen maken door je te laten adviseren door een specialist. De adviseur van Energie Service Friesland komt graag bij je langs om je te informeren over de beste opties voor jou. We kijken dan goed hoe de situatie is. Voor een echt goed gefundeerd advies, maken we ook een warmte/koudeverliesberekening.

Wil je niet meteen een grote investering doen maar wel snel het comfort van een airco? Bij Energie Service Friesland kun je tegen lage maandelijkse kosten een airco huren.

Liever eerst weten hoe een airco werkt of hoe je energie kunt besparen? Lees er hier alles over.

  Ik ben geïnteresseerd in  Maak hier uw keuze in informatie

  Brochure/informatiepakket
  Ik wil graag teruggebeld worden
  Ik wil graag een afspraak met een adviseur

  *
  *
  *
  *
  *
  *
  Ja, ik wil mij aanmelden voor de nieuwsbrief
  Ik geef toestemming om de door mij ingevoerde gegevens te verwerken conform de privacyverklaring

  Ik geef toestemming om de door mij ingevoerde gegevens te verwerken conform de privacyverklaring


  Start typing and press Enter to search