Welke warmtepomp is geschikt voor uw woning?

Als het gaat om warmtepompen heeft u de keuze uit drie verschillende typen, met elk hun eigen voorwaarden en eisen. We leggen u hier dan ook graag wat meer over uit, mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben dan helpen onze adviseurs u graag verder.

Eerst meer weten over warmtepompen in het algemeen? Lees dan hier verder.

Volledige warmtepomp

Een volledige warmtepomp doet alles wat uw CV-ketel ook doet: het apparaat verwarmt uw huis en levert warm water. Het grote verschil met een CV-ketel is echter dat een warmtepomp duurzamer is, en de CO2 uitstoot van de verwarming met 35 tot 50 procent verlaagt. De volledige warmtepomp werkt op stroom en is dus een goede optie om klimaatbewust te gaan verwarmen.

Als een huis verwarmd wordt met een volledige warmtepomp, wordt er warmte gebruikt uit lucht, bodem of grondwater. Warmtepompen die warmte uit de lucht halen noemen we lucht-water warmtepompen. Deze warmtepomp bestaat uit een buitenunit die, net zoals een soort airco, lucht vanaf buiten opneemt. Daarnaast heeft deze warmtepomp een voorraadvat voor warm water dat ongeveer even groot is als een koelkast. Een bodemwater warmtepomp haalt warmte uit grondwater dat zo’n 50 tot 150 meter diep in de grond zit. Het installeren hiervan heeft dan ook meer voeten in de aarde dan bij een lucht-water warmtepomp. Daarnaast zijn er nog water-water warmtepompen, hierbij wordt oppervlaktewater of een warmte koude opslag als warmtebron gebruikt.

Vaak wordt een warmtepomp gecombineerd met vloer- of wandverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken. Het is dan ook goed om te weten dat een volledige warmtepomp eigenlijk alleen rendabel is wanneer uw huis goed geïsoleerd is. Zo gaat er weinig warmte verloren en werkt de warmtepomp op z’n best.

Hybride warmtepomp

Wanneer uw huis minder goed geïsoleerd is zal een volledige warmtepomp niet rendabel zijn. Een tussenoplossing hiervoor is een hybride warmtepomp, die geschikt is voor huizen die overal (dak, gevel en vloer) iets van isolatie hebben. De hybride warmtepomp zorgt voor verwarming en warm water en verlaagt uw CO2-uitstoot met zo’n 25 procent.

De verwarming wordt in het geval van een hybride warmtepomp grotendeels geregeld door de elektrische warmtepomp, maar wanneer het bijvoorbeeld heel koud is kan de CV-ketel bijspringen om extra warmte te produceren. De hybride warmtepomp werkt op stroom en kan worden aangesloten op uw huidige- of nieuwe CV-ketel. Om deze manier van verwarmen zo duurzaam mogelijk te maken is het goed om te kiezen voor een groene energieleverancier.

Ventilatiewarmtepomp

Veel huizen die eind twintigste eeuw gebouwd zijn hebben een mechanisch afzuigsysteem ter ventilatie. Hierbij wordt warme lucht afgezogen en komt er (koude) buitenlucht naar binnen. Een ventilatiewarmtepomp is een warmtepomp die alleen gebruikt kan worden bij huizen met dit soort mechanische ventilatie (dus niet bij balansventilatie). De hoeveelheid warmte die dit type warmtepomp levert wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Dat is de reden dat een ventilatiewarmtepomp vaak samen werkt met een CV-ketel (hybride).

Veel warmte gaat namelijk vaak verloren via de ventilatielucht. Een ventilatiewarmtepomp gebruikt deze warmte juist om uw huis te verwarmen. De energiebesparing hangt af van het type ventilatiesysteem, hoe het huis geïsoleerd is en hoe warm u stookt. Veelal zorgt een ventilatiewarmtepomp voor extra besparing in combinatie met een volledige of hybride warmtepomp.

Warmtepomp kiezen

Wat is de beste keuze in mijn situatie?

Welke warmtepomp u het beste kunt kiezen hangt af van uw woning en wensen. Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen? Neem contact op met onze adviseurs voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Meer weten?

Bel 0800-1220 (gratis) of stel hier uw vraag:


  Ik geef toestemming om de door mij ingevoerde gegevens te verwerken conform de privacyverklaring

  “Alles goed geregeld en we stoken nu een stuk minder.”

  Meneer de Boer en zijn vrouw vertrouwen op Energie Service Friesland.

  Drachten

  Wilt u alles weten over energiezuinige CV-ketels?

  Onze adviseurs staan op inloopdagen van 16:00 tot 20:00 uur voor u klaar!

  Heerenveen

  Laat uw CV-ketel checken!

  Laat uw CV-ketel deze winter checken door een deskundige adviseur van Energie Service Friesland.

  Slechts €45,-

  Meer weten?

  Bel 0800-1220 (gratis) of stel hier uw vraag:


   Ik geef toestemming om de door mij ingevoerde gegevens te verwerken conform de privacyverklaring

   Kies voor zekerheid en comfort

   Kies het abonnement dat bij u past
   Energie Service Friesland biedt u de keuze uit drie verschillende serviceabonnementen. Ieder abonnement sluit u af met inbegrip van uurloon, voorrijkosten, 24/7 storingsdienst en onderhoud. Wel zo voordelig!

   ESF BUDGET

   • U betaalt de onderdelen.
   • Eigen bijdrage bij storingen van € 25,- (buiten kantoortijd € 50,-).

   ESF PLUS

   • U betaalt de onderdelen.
   • Afsluitbaar voor alle toestellen ongeacht de leeftijd.

   ESF TOTAAL

   • Gratis vervangen van onderdelen binnen en buiten* het toestel, tot het toestel 12 jaar is.
   • Bij aanmelding mag het toestel niet ouder zijn dan 5 jaar.

   *Buiten de ketel wordt mee bedoeld: expansievat, overstortventiel, inlaatcombinatie, vulkraan en gaskraan.

   Daarom kiest u voor Energie Service Friesland

   24/7 Service van Energie Service Friesland

   24/7 beschikbaar
   Altijd bereikbaar en direct geholpen

   Energie Service Friesland, meer dan 40 jaar ervaring

   Ruim 40 jaar ervaring
   Deskundig door ervaring

   Energie Service Friesland staat voor kwaliteit

   Kwaliteit
   Al onze monteurs zijn gecertificeerd

   De service van Energie Service Friesland

   Installeren
   Volgens de installatievooschriften

   Duurzaamheid bij Energie Service Friesland

   Duurzaam
   Wij helpen u besparen

   Over Energie Service Friesland

   Ruim 30.000 huishoudens kunnen op ons rekenen. Energie Service Friesland is al meer dan 40 jaar de grootste onafhankelijke serviceorganisatie in Friesland op het gebied van verwarming, warm water, koeling en duurzame technieken. De nieuwste ontwikkelingen volgen we op de voet, waardoor wij onze klanten de hoogste service en het beste advies kunnen bieden. Service, duurzaamheid en kwaliteit staan bij ons hoog in het vaandel!

   Lees meer over ons

   Geïnformeerd blijven?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op sociale media voor nieuws en handige tips.

   Contact

   De Werf 1, Heerenveen
   Telefoon: 0800-1220 (gratis) of 0513-611300
   E-mail: info@energieservice.nl

   Volledige contactpagina

   Start typing and press Enter to search